Kinderen worden in Nederland steeds vaker te beschermd opgevoed. In speeltuinen horen we maar al te vaak ouders roepen: “Kijk uit”, “Pas op” en “Wees voorzichtig”. Kinderen durven hierdoor minder risico’s te nemen en dit heeft effect op hun mentale en fysieke weerbaarheid. Daarnaast spelen kinderen steeds minder buiten.

Avontuurlijk spelen biedt een alternatief! Bij avontuurlijk spelen krijgen kinderen een vrije ruimte waar iedereen (met en zonder beperking) zijn eigen mogelijkheden kan ontdekken. Binnen een veilige omgeving verlegt een kind zelfstandig zijn grenzen en wordt het bevestigd in zijn eigen ‘kunnen’. Daarnaast kan het bijdragen aan een positiever zelfbeeld (“Ik heb iets gedaan wat ik gisteren nog niet durfde”). Door dit samen met anderen te doen, maken kinderen nieuwe contacten en creëren ze een mini-maatschappij waar (bijna) alles mogelijk is. Hier spelen draagt ook bij aan preventie: kinderen worden veerkrachtiger, hebben meer plezier, kunnen beter omgaan met teleurstellingen.

Wat is de Avonturen speeltuin?

De Avonturen Speeltuin is een project waarbij een half jaar lang van 20 april tot en met 20 september 2024 een afgezet deel van Speeltuin Fort Luna ongeveer 200m2 beschikbaar is voor het avontuurlijk spelen. Er wordt gewerkt met ‘speelwerkers’; getrainde speeltuinmedewerkers (naast de reguliere speeltuinmedewerkers) die onder supervisie van ‘Speelprofessor’ Martin van Rooijen van De Blauwe Ton zorg dragen voor de kinderen.

Wat is er te doen?

In de Avonturen Speeltuin worden er geen activiteiten georganiseerd maar is er genoeg te doen. Kinderen kunnen spelen met Loose Parts (gewone spullen), bouwen, klimmen en klauteren, en hun eigen avontuurlijke projecten bedenken en uitvoeren!

Verboden voor ouders!

Dit doen we zodat het kind volledig zelfstandig kan spelen zonder bemoeienis van ouders. Er is een terras naast de Avonturen Speeltuin waar ouders koffie en thee kunnen krijgen terwijl hun kind speelt.

Voor wie? 

De avonturen speeltuin is voor kinderen 4 tot en met 12 jaar.